Lasse (5) bekijkt het eerste boek


NEW HORIZONS als kunstwerk-in-boekvorm

Wat onwaarschijnlijk leek, bleek uiteindelijk onvermijdelijk en vanzelfsprekend: op 4 december 2014 verscheen NEW HORIZONS als kunstwerk-in-boekvorm in een eenmalige oplage van 2012 genummerde exemplaren. De feestelijke presentatie vond plaats in de Tuinzaal van het Gemeentemuseum Den Haag.

Elk van de 2012 genummerde exemplaren meet 23 x 33cm, weegt ongeveer 3.5 kilo, is 7 centimeter dik en omvat 212 zijdezachte maar gewichtige pagina's. Door de bijzondere bindwijze ligt het boek op alle bladzijden vlak open. Het boek is omhuld door een luxe cassette, met daarop de titel en de kortst mogelijke toelichting op het werk.

Het boek is geïnspireerd op de verzameling van 8.785 NEW HORIZONS zoals ik die in 2012 op ieder uur van iedere dag hebt vastgelegd met behulp van een zelfgebouwde fotografie-installatie op het dak van hotel NH Atlantic in Kijkduin .


Vormgeving van de reis

De beelden in NEW HORIZONS zijn door vormgever Rob van Hoesel zorgvuldig gecomponeerd tot een ritmisch-melodisch beeldverhaal, volledig vrij van tekst. De afwisseling van groot en klein beeld, kleurrijk of alledaags, contrasterend of harmonisch op elkaar aansluitend - ze houden het boek bij de omslag van elke pagina verrassend.

In samenspel nodigen de horizons je uit om in gedachten op reis te gaan. Een spannend avontuur dat even universeel is, als ultiem persoonlijk, zoals je iedere dag een reis is, ieder jaar en ieder leven. Elke rondgang met de zin, de invulling en de bestemming die jij er zelf aan geeft.

Presentatie

Als kunstwerk-in-boekvorm werd NEW HORIZONS op 4 december 2014 gepresenteerd in de Tuinzaal van het Gemeentemuseum in Den Haag. Een gedenkwaardige bijeenkomst van meer dan 750 mensen die het maken van het boek hebben helpen mogelijkmaken. En die meer dan evenzoveel boeken - op nummer - kwamen afhalen, een behoorlijke logistieke uitdaging vooraf, en een feest van jewelste in het moment zelf.

750 boeken staan klaar voor de presentatie in het Haags Gemeentemuseum


Bekroningen

Sinds maart 2015 is NEW HORIZONS officieel één van de Mooiste Boeken van de Wereld. Bij het WK voor Mooie Boeken in Leipzig (Schönste Bücher aus aller Welt ) werd het boek bekroond met een Bronzen Medaille . In Istanbul wonnen we een European Design Award in de categorie Artistic Catalogue. De Federation of European Photographers bekroonde het boek met de titel Best European Photo Book of 2015.

NEW HORIZONS is o.a. aangekocht door het Rijksmuseum (NL), MoMa New York, Metropolitan Art Museum New York (USA), de Basler Papiermühle (CH) en het Tokyo Printing Museum (JP).
Bestel jouw eigen exemplaar van NEW HORIZONS

of

Bezoek een tentoonstelling


Colofon en specs

Intiatiefnemer en expeditieleider:
Bruno van den Elshout
Wingflyer:
Lie van Schelven
Vormgeving:
Rob van Hoesel
Lithografie:
Sebastiaan Hanekroot
Papier:
IGEPA Nederland
Druk:
Lenoirschuring
Binding:
Buchbinderei Burkhardt
Cassette:
Drukgoed & Paardekooper Display
Uitgegeven in samenwerking met:
The Eriskay Connection
Website:
Robert Cabri
Promotie:
Wendy van Buul-Arah

Oplage:

eenmalig, 2012 exemplaren, genummerd
Omvang:
212 pagina's
Formaat:
23.2 x 32.9 x 6.7cm
Papier:
Z Offset Rough 200gr/m2
Bindwijze:
Flatbook in cassette
Gewicht:
3.500gr
Prijs:
€ 212NEW HORIZONS op de drukpers

In oktober 2014 rolde NEW HORIZONS in zo'n twee weken tijd van de drukpers. Dat gebeurde bij Lenoirschuring in Amstelveen: