De installatie op het dak van hotel NH Atlantic in Kijkduin


We hebben beeld: 8.785x precies hetzelfde uitzicht!

Een machine bouwen, en daarmee een jaar lang ieder uur de horizon fotograferen. Het zou er misschien niet van gekomen zijn als ik in oktober 2011 niet per toeval kennis maakte met fototechnicus Roelof de Vries - nadat ik eerder al de directeur van hotel NH Atlantic in Kijkduin bereid had gevonden een vierkante meter dakruimte voor NEW HORIZONS ter beschikking te stellen.

Samen met Roelof scoutte ik tijdens de resterende maanden van 2011 allerhande bruikbaar materiaal. En na veel kunst- en vliegwerk ten koste van de vrijwel volledige kerstvakantie 2011, was het apparaat op oudejaarsavond om 18 uur in minimale uitvoering bedrijfsklaar. Ons alternatieve ooggetuigeverslag van 2012 kon zichzelf beginnen schrijven.

Uur na uur druppelden de beelden aansluitend binnen op de projectwebsite. In eerste instantie moesten ze nog handmatig geresized en geupload worden omdat de werkzaamheden op het dak zoveel meer tijd in beslag hadden genomen dan gepland. Maar gaandeweg lukte het om steeds meer handelingen te scripten en aan de machine over te laten.

Just sitting back and relax. Zoals tijdens het verstrijken van het jaar steeds meer mensen dat deden. Maar niet iedereen was op slag overtuigd. Zoveel beelden, op een vluchtig medium als het internet, daar kun je ook makkelijk in verdwalen. Wat sommige mensen ook deden, die kwamen een keer op bezoek en gingen daarna weer over tot de orde van de dag.


Tijd voor een tentoonstelling

Om de Uitnodiging van Rust en Ruimte haar werk te laten doen, was meer nodig. Tijdens een reis naar Freiburg realiseerde ik me dat het tijd was voor een tentoonstelling. Drie maanden later was die er. In galerie Broft/Van der Horst aan het Noordeinde in Den Haag. 40 horizons hingen er te shinen, een weekend lang en uiteindelijk zelfs een hele week.

Slechts 40 beelden uit de bijna 7000 die er op dat moment al beschikbaar hadden. Een hele kleine selectie dus, maar anders dan op de website nu ruimtelijk en tastbaar. Anders dan online, werden de horizons nu door veel bezoekers direct herkend als Waardevol, Anders en Belangrijk. Genieten dus, ook al was het maar voor even. Twee maanden later was het hele jaar 2012 alweer voorbij - en daarmee het hele project zoals ik dat bij aanvang bedacht had. En dat terwijl er nog zoveel te beleven en te ontdekken was...

Bezoek de eerste expo van NEW HORIZONS, foto door Roelof de Vries
(klik afbeelding voor navigatie):
Einde en Nieuw Begin

Tijdens Oud en Nieuw overnachtte ik in het hotel waar onze camera op het dak stond. Om 5 over 12 's nachts, na het maken van foto nummer 8.785 trok ik de stekker uit de machine. Het sprookje leek uit. In werkelijkheid, stond het echte avontuur toen pas op het punt van beginnen...


Lees verder: "Het is tijd voor een boek"

of

Bekijk alle 8.785 horizons één voor één
NEW HORIZONS op muziek

Ter gelegenheid van de eerste tentoonstelling van NEW HORIZONS componeerde ik samen met musicus Matthijs Spek een bijzonder en rustgevend filmpje. Je ziet (bij voorkeur in full-screen): het verstrijken van een dag in 25 foto's. Den Haag - NL, 14.07.2012: